Language: English | Hungarian
Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködési program

FőoldalMagunkrólKözhasznúsági jelentésPV alapfogalmakHírekVeszélyhelyzetekKéptárKapcsolódó JogszabályokMegyei-, városi, térségi szervezetekTudományos EgyesületKépzési anyagokPV SzemlePályázatokImpresszumPartnereinkNorvég Projekt

Sikeres nemzeti minősítést szerzett a Magyar Polgári Védelmi Szövetség mentő- beavatkozó egysége

2021. november 26. 12:58

A Magyar Polgári Védelmi Szövetség mentő-beavatkozó egysége a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság koordinációjával, a Budapest Önkéntes Mentőszervezettel közös gyakorlaton 2021. november 12 és 14 között végrehajtotta a Nemzeti Minősítő Gyakorlatot és minősítést szerzett vezetés-irányítás, valamint logisztikai szakterületekre.

A kétnapos zsámbéki gyakorlatot megelőzően több héten keresztül zajlódott az előkészítés, a városi kutató-mentő felkészítés, amelynek a végén 15 tagszervezet több mint 100 önkéntese vette ki a részét a feladatokból, köztük a MPVSZ egysége is.

A nehéz időjárási körülmények ellenére a gyakorlaton kialakított váltások résztvevői komplex módon használták fel a képzésen tanultakat a vezetés-irányítási, logisztikai, egészségügyi, műszaki mentő, keresőkutyás és kötéltechnikai képességek összehangolt alkalmazásával. Közepes minősítésű USAR (Urban Search and Rescue) csapatnak megfelelően folyamatosan, egy kárhelyen folyt a munkavégzés, melynek során több fal-, és födémáttörést, különféle megtámasztások építését kellett végrehajtani a sérültek felkutatása és kimentése érdekében. A törzs munkáját légi felderítő egység segítette, a műveletet egészségügyi és tűzoltó egység biztosította.

A MPVSZ mentő-beavatkozó egysége alapvetően segítette és támogatta a Törzs munkáját, amelyben a NKE Önkéntes Katasztrófavédelmi Szolgálata (ÖKSZ) tevékenykedett. A gyakorlat során Dr. habil. Endrődi István ny. tű. ezredes és Dr. Muhoray Árpád ny. pv vezérőrnagy és Jósvai Attila gazdasági alelnök vettek részt, akik tapasztalataikkal hozzájárultak a hallgatók tervezési, szervezési, döntés-előkészítési és irányítási feladataikhoz, az érintett terület kitelepítésének megszervezéséhez, a parancsnoki feladatok végrehajtásához, a köteles polgári védelmi szervezetek gyors bevonásához a környező településekről.

Az ÖKSZ a gyakorlatot a Magyar Polgári Védelmi Szövetséggel közösen, vezetés-irányítási és logisztikai képességek szerint hajtották végre.

November 25-én Dr. Góra Zoltán tű. altábornagy, a BM OKF főigazgatója által aláírt oklevelet Dr. Varga Ferenc tű. dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója adta át Dr. habil. Endrődi István ny. tű. ezredesnek, MPVSZ országos elnökének.

Dr. Ambrusz József tű. ezredes, a MPVSZ kommunikációs alelnöke elmondta, hogy a nemzeti minősítési rendszer egységes és magas szintű szakmai követelményeket támaszt a védekezési, mentési feladatokban részt vállaló önkéntesekkel szemben, így a kárhelyszíneken csak a katasztrófavédelem szervezetével együttműködő és képzett önkéntes mentőszervezet tevékenykedhet.

Vissza

Ezt a hírt eddig 162 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek:

Sikeres nemzeti minősítést szerzett a Magyar Polgári Védelmi Szövetség mentő- beavatkozó egysége Sikeres nemzeti minősítést szerzett a Magyar Polgári Védelmi Szövetség mentő- beavatkozó egysége Sikeres nemzeti minősítést szerzett a Magyar Polgári Védelmi Szövetség mentő- beavatkozó egysége

Hírarchívum