Language: English | Hungarian
Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködési program

FőoldalMagunkrólKözhasznúsági jelentésPV alapfogalmakHírekVeszélyhelyzetekKéptárKapcsolódó JogszabályokMegyei-, városi, térségi szervezetekTudományos EgyesületKépzési anyagokPV SzemlePályázatokImpresszumPartnereinkNorvég Projekt

Az MPVSZ új elnökségének ülése

2021. október 02. 08:38

Megválasztása utáni első ülését nyolcvannyolc százalékos jelenléttel 2021. szeptember 30-án tartotta meg a Magyar Polgári Védelmi Szövetség új országos elnöksége. A testület a munkáját jelenlegi összetételében 2021. augusztus 5.-e óta végzi, ám az azóta eltelt idő máris 7 napirendi pont megtárgyalását tette szükségessé.

A levezető elnöki megnyitó után Dr. Endrődi István az MPVSZ elnöke értékelte az eltelt időszak feladatait. Közöttük első helyen említette a megyei polgári védelmi szervezetek által szervezett vagy támogatott gyakorlatokat, a Covid elleni küzdelemben való részvételt, a tagok publikációs tevékenységét, HUSKROUA CODEVIDC projekt zárórendezvényt Sátoraljaújhelyen, a Polgári Védelmi Szemle tudományos folyóirat terjesztését, az ez évi kiadvány előkészítését, a soron lévő tudományos konferenciák szervezését, illetve a szabályos, időarányos gazdálkodás megvalósítását.

A természeti Katasztrófák Csökkentése Világnapja alkalmából a partner tudományos társadalmi szervezetekkel megrendezendő nemzetközi konferencia előkészítésének konkrét helyzetéről Dr. Ambrusz József kommunikációs alelnök számolt be. A konferencia október 20-án a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hungária úti Kampuszának Dísztermében lesz megrendezve, a plenáris ülés után 4 szekcióban folytatja munkáját, eddig már 36 fő, köztük az MPVSZ elnökségéből 4 fő, de doktoranduszok is jelentkeztek előadóként. Az MPVSZ a szervezési költségekhez is hozzá kíván járulni a Magyar Hadtudományi Társasággal közösen. Az elhangzott előadások publikációként tervezettek megjelentetésre a Polgári Védelmi Szemle ez évi kiadványában.

A2021-ben végrehajtott települési, járási és megyei katasztrófavédelmi és polgári védelmi gyakorlatok helyzetéről Jósvai Attila gazdasági alelnök számolt be. Eddig 13 gyakorlat végrehajtását támogatta az MPVSZ 2,6 millió Ft-tal, még 2 Békés- és 2 Bács-Kiskun megyei gyakorlat van hátra, azok támogatására a betervezett 800.000 Ft rendelkezésre áll. A gyakorlatok szakmai tartalmának megítéléséről Dr. Muhoray Árpád fogalmazta meg, hogy az általa látott fehérvátcsurgói, tiszakécskei járási és települési mentőcsapatok minősítő gyakorlatai, úgyszintén az ifjúság honvédelmi és polgári védelmi nevelését is magába foglaló Zala megyei Göcsej Harci Túra hatékonyak, magas szinten szervezettek voltak. A gyakorlatok megvalósításában részt vettek a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok, kirendeltségek, hivatásos és önkéntes tűzoltó parancsnokságok, a megyei védelmi bizottságok titkárságai, a megyei polgári védelmi szövetségek, együttműködőként a Magyar Honvédség területvédelmi erői, a rendőrség, a polgárőrség, az erdészet, a vízügyi igazgatási szervek, az Országos Mentőszolgálat, a városgazdálkodási szervezetek. A begyakorlást, vizsgáztatást, minősítést és a vetélkedést elősegítő szakmai és anyagi MPVSZ támogatás így a lakosság biztonságát, a baj órájában települések hatékony önerős védekezését jól szolgálja.

A továbbiakban Tatár Pál és Lipták István megyei elnökök adtak számot a Szolnok és Békés megyékben folyó gyakorlatok szervezési sikereiről, előforduló nehézségeiről.

A DAREnet projekt soron lévő feladatai között említette Dr. Endrődi István elnök a Természeti Katasztrófák Csökkentése Világnapja, és a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából szervezett konferenciákon, az ár- és belvízvédelmi feladatokkal való tudományos értékű előadások megtartását, publikációk elkészítését.

A Magyar Polgári Védelmi Szövetség megalakításának hamarosan esedékes 30. évfordulója alkalmából célszerű a Magyar Polgári Védelem és a Szövetség történetét bemutató írásműveket publikálni, közreadni. E témával kapcsolatban célként lett elfogadva, hogy a jubileumról a 2021. december 2-án a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából szervezett tudományos konferencián emlékezzünk meg. Döntés született arra is, hogy két betervezett tudományos konferencia előadásai írott publikációinak minőségi lektorálása érdekében, a Polgári Védelmi Szemle kiadvány tudományos értékének garantálásához meg kell újítani a Szemle szerkesztő bizottságát.

Dr. Muhoray Árpád

Vissza

Ezt a hírt eddig 117 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek:

Az MPVSZ új elnökségének ülése Az MPVSZ új elnökségének ülése Az MPVSZ új elnökségének ülése More images More images

Hírarchívum