Language: English | Hungarian
Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködési program

FőoldalMagunkrólKözhasznúsági jelentésPV alapfogalmakHírekVeszélyhelyzetekKéptárKapcsolódó JogszabályokMegyei-, városi, térségi szervezetekTudományos EgyesületKépzési anyagokPV SzemlePályázatokImpresszumPartnereinkNorvég Projekt

A Tisza-Part Mentőcsoport minősítő gyakorlata Tiszakécskén

2021. szeptember 27. 11:35

Bács-Kiskun Megyében Tiszakécskén 2021. szeptember 23-án került sor a 2013-ban megalakult Tiszakécske Járási önkéntes Tisza-Part Mentőcsoport Nemzeti Minősítő Gyakorlatára, melyre meghívást kapott az MPVSZ szakmai alelnöke is.

A gyakorlat célja volt a mentőcsoport 2014-ben megszerzett alapvető vízkár-elhárítási képessége Nemzeti Minősítésének megújítása, a Szervezeti és Műveleti Irányelv követelményei szerinti gyakorlás, a megfelelő tudásszint fenntartása, az ár- és belvíz, helyi vízkár következtében kialakuló veszélyhelyzetek elhárítására való felkészülés, a különböző szituációs gyakorlatokon keresztül a képességeknek megfelelő terepen az ár- és belvízvédelmi feladatok végrehajtása. A gyakorlat módszere az együttműködési terepgyakorlat és törzsvezetés volt.

A gyakorlat szcenáriója szerint a kárhelyszínek Tiszakécske Szabad-strand és a kemping területén lettek kialakítva, teherautóval és munkagépekkel jól megközelíthető helyen.

A gyakorlat résztvevői voltak a Tisza-part Mentőcsoport 35 fő, a Tiszakécske Városgondnokság települési munkacsoport 20 fő, a Lakitelek ÖTE 5 fő, közösségi szolgálatos diákok 5 fő, Kecskeméti KVK 5 fő, Bács-Kiskun MKI 3 fő, Bács-Kiskun MPVSZ 5 fő, összesen 78 fő. A gyakorlat helyszínét a helyi polgárőr egyesület lovasjárőre biztosította, jelen voltak az Országos Mentőszolgálat munkatársai is. A gyakorlat vezetője Kis-Juhász Zsolt tű. alezredes a katasztrófavédelmi kirendeltség polgári védelmi felügyelője volt.

 

A gyakorlaton nagy jelentőséggel bírt a kárhelyszínek kialakítása, az események felszámolásakor a folyamatos kommunikáció a vízügyi, a védelmi igazgatási vezetők és a helyszínen dolgozók között.

A gyakorlat során a begyakorlás és értékelés érdekében elvégzett konkrét feladatok a vezetési pont, elsősegélynyújtó hely felállítása, árvízi védekezés keretében a töltés magasítása homokzsákokkal illetve mobilgát alkalmazásával, bordás megtámasztás, buzgár elfogása, a belvízi védekezés keretében vízátemelés szivattyúval valamint a konkrét elsősegélynyújtás voltak.

A gyakorlat mindenoldalú biztosítása érdekében a gyakorlók megszervezték továbbá a folyamatos figyelőszolgálatot, az őrzés- védelmet, a magassági szint műszeres kijelölését, és a megrongálódott útszakaszokon történő átkelést, valamint természetesen a logisztika részeként az állomány egyszeri meleg étkezéssel történő ellátását.

A gyakorlat szervezésében aktívan részt vett a Bács-Kiskun megyei Védelmi Bizottság titkára Mészáros Zoltán tű. alezredes, aki egyben a megyei polgári védelmi szövetség elnöke is. A gyakorlat minősítője Szabó Antal tű. alezredes, megyei polgári védelmi főfelügyelő volt.  A feladatok irányításában a gyakorlat vezető munkáját segítették Szőke Kálmán tű. alezredes Kecskemét HTP parancsnok, Eszes Béla Tiszakécske ÖTE parancsnok, Balla István Nyárlőrinc ÖTE parancsnok és Tóthné Nagy Júlia a Tiszakécske Polgárőr Szövetség elnöke.

A gyakorlat záró sorakozóján Dr. Muhoray Árpád ny. pv. vezérőrnagy az MPVSZ szakmai alelnöke az MPVSZ elnöksége nevében köszöntötte az állományt, magasra értékelte a látottak alapján az elvégzett munkát, amely garancia lesz Tiszakécske valós védelmére egy kialakuló súlyos tiszai árvízi helyzetben. Az alelnök hozzászólásában arról is tájékoztatta a résztvevőket, hogy az MPVSZ 200.000 Ft-al járult hozzá a gyakorlat költségeihez.

A minősító gyakorlatot a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság részéről Nagy Antal tű. alezredes is eredményesnek, megfelelőnek minősítette. A sikeres minősítés elnyerését egy ízletes paprikáskrumpli egytál étel közös elfogyasztása követte, majd a gyakorlat az eredeti helyzet visszaállításával zárult.

Dr. Muhoray Árpád

Vissza

Ezt a hírt eddig 202 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek:

A Tisza-Part Mentőcsoport minősítő gyakorlata Tiszakécskén A Tisza-Part Mentőcsoport minősítő gyakorlata Tiszakécskén A Tisza-Part Mentőcsoport minősítő gyakorlata Tiszakécskén More images More images

Hírarchívum