Choose languge: English | Hungarian
Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködési program

FőoldalMagunkrólKözhasznúsági jelentésPV alapfogalmakHírekVeszélyhelyzetekKéptárKapcsolódó JogszabályokMegyei-, városi, térségi szervezetekTudományos EgyesületKépzési anyagokPV SzemlePályázatokImpresszumPartnereinkNorvég Projekt

Közös gyakorlaton a Katasztrófavédelmi Intézet hallgatói

2018. április 17. 10:39

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézete és a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közös gyakorlatot tartott a III. évfolyam nappali munkarendben tanulók részére. A gyakorlat fő témaköre a vizek kártételei elleni felkészülés, egy korábbi rendkívüli árvíz jelenkorba történő modellezésével.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézete és a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közös gyakorlatot tartott a III. évfolyam nappali munkarendben tanulók részére. A gyakorlat fő témaköre a vizek kártételei elleni felkészülés, egy korábbi rendkívüli árvíz jelenkorba történő modellezésével.

A gyakorlat szervezési és finanszírozási feladataiban a Magyar Polgári Védelmi Szövetség aktívan részt vállalt. 

A gyakorlat célja volt, hogy a hallgatók elméleti és gyakorlati foglalkozások, bemutatók segítségével gyakorolhassák a korábban elsajátított ismereteiket, felkészülve egyrészt a záróvizsgákra, másrészt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közös Közszolgálati Gyakorlat egyes törzsvezetési elemeire.

A gyakorlaton résztvevőket szerda reggel dr. Balázs Gábor tű ezredes igazgató köszöntötte, aki ezt követően bemutatta az igazgatóság működését. Dr. habil. Endrődi István tű. ezredes, a katasztrófavédelmi műveleti tanszék vezetője elmondta a hallgatóknak, hogy az előttük álló másfél nap során a gyakorlatnak köszönhetően betekintést nyerhetnek abba a munkába, amit a katasztrófavédelem egy hasonló esetben végez. Megismerhetik azt a döntésmechanizmust, melynek során a védekezésben résztvevő szervezetek meghozzák a szükséges intézkedéseket, határozatokat. Az ezredes aktivitásra, kérdezésre biztatta a hallgatókat.

A munkavédelmi oktatást követően a katasztrófavédelmi munkaszervek, valamint a Marathon Terra és a HELIOS rendszer működését Sárossy Gábor tű. alezredes, megyei polgári védelmi főfelügyelő tolmácsolásában ismerhették meg a diákok. Az EDR rádiók működését Weisz László tű. alezredes, az informatikai osztály vezetője ismertette a résztvevőkkel. A nap folyamán a tevékenységirányítási központba is ellátogattak a hallgatók, ahol megismerhették a jelzések beérkezésének, feldolgozásának menetét, az ehhez szükséges szoftverek működését. A katasztrófavédelmi mobil labor gépjárművét, az azon található technikai eszközök működését Varga László tű. zászlós mutatta be, mellyel a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar (VTK) környezetmérnök hallgatói egyaránt megismerkedtek. A gyakorlat helyszínét Dr. Cimer Zsolt a VTK oktatási dékánhelyettese is meglátogatta. 

A gyakorlat délután négy órakor sem ért véget, a nap hátralévő részében, beleértve az előttünk álló éjszakát is, a kialakult feltételezett árvízi helyzetet kell kezelniük a hallgatóknak, a valósággal teljesen megegyező működési mechanizmus szerinti beosztásokban A gyakorlat végrehajtását Somogy megyéből Antalicz Lóránt tű. alezredes megyei polgári védelmi főfelügyelő is segítette.

Foto: Tolna MKI

Szöveg: Ambrusz József tű. ezredes

Vissza

Ezt a hírt eddig 153 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek:

Közös gyakorlaton a Katasztrófavédelmi Intézet hallgatói Közös gyakorlaton a Katasztrófavédelmi Intézet hallgatói Közös gyakorlaton a Katasztrófavédelmi Intézet hallgatói További képek További képek