Choose languge: English | Hungarian
Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködési program

FőoldalMagunkrólKözhasznúsági jelentésPV alapfogalmakHírekVeszélyhelyzetekKéptárKapcsolódó JogszabályokMegyei-, városi, térségi szervezetekTudományos EgyesületKépzési anyagokPV SzemlePályázatokImpresszumPartnereinkNorvég Projekt

Újabb DAREnet projekt rendezvényen vettünk részt

2018. február 08. 19:39

A Magyar Polgári Védelmi Szövetség nemzetközi projekt tevékenységének újabb állomásához érkezett. A DAREnet H2020- SEC-21–GM-2016/2017 DAnube river region Resilience Exchange Network (Duna folyami régió válaszreagálás tudásanyag csere hálózat) projekt konzorcium munkaműhelye zajlott január 23 és 25 közt Bécsben a Nemzetközi központ C épületében.

A rendezvény házigazdája projekt partnerünk az Osztrák Vöröskereszt volt. A Horizont 2020 program az Innovációs Unió, az Európa 2020 stratégia megvalósításának fontos eszköze melynek keretében folyik a szövetség aktív részvételével a DAREnet projekt. A szövetséget képviselő delegációt Dr. habil. Endrődi István PhD. tű. ezredes elnökünk vezette a Plébán Kristóf tű. őrnagy a projekt menedzsere és Leskó György PhD hallgató voltak a tagjai.

A DAREnet projekt rendezvény célja egyrészt az árvízveszély csökkentés beruházás támogató hálózat megvalósításának kérdései volt. Ami a szakemberek számára a Duna vízgyűjtő területén lehetőséget biztosit az együttműködésre mind nemzeti mind nemzetközi szinten a közös innovációs stratégiák kidolgozása érdekében a tudományos kutatás eszközeinek alkalmazásával az árvízveszély csökkentésére jobb ellenálló képesség kialakítására a Duna menti országokban bekapcsolva a hazai érdekelt szervezeteket is. A szakértői hálózat és a biztonság terén tevékenykedő különböző tudományágakból való szakértők, akik érdekeltek vagy részt vesznek katasztrófa és válságkezelési eljárások, technológiák, kidolgozásában az adott földrajzi területen együttműködésének lehetősége az interaktív információ csere az alapja az intenzív fejlesztés lehetőségének.

A rendezvény első napján a projekt vezető és vendégfogadó partnerek üdvözlése után Dr. Pertti Woitsch finn szakértő tartott előadást a projekt és a tudományos kutatás etikai kihívásairól. A projekt előrehaladási útmutató és a Duna vízgyűjtő terület árvízvédelmi áttekintése volt a következő előadások témája. Az hidrológiai veszélyhelyzetek meteorológiai problémáiról tartott színvonalas előadást Michael Staudinger osztrák szakértő. A következő előadást Klaudia Tani német kutatás fejlesztés szakértő tartotta a DAREnet projekt fontosságáról az innováció területén. A következő feladat volt kerekasztal beszélgetés keretében kutatási, fejlesztési és innovációs együttműködés kihívásai, tervezésnek lehetőségei követelményei. A Kutatási, fejlesztési és innovációs együttműködés ütemterv és portfólió kialakítása, valamint intézményi együttműködés lehetőségeinek kihasználása volt. A feszitett projekt értekezlet projekt partneri közgyűléssel zárult. A rendezvény szünetében a szövetségünk elnöke adott interjút a projekt videó készítése céljából

A második nap feladata DAREnet projekt tudásanyag bázis kialakítása volt a plenáris bevezető ülés után szekció üléseken került kialakításra a tudásanyag kialakításának irányai, leendő stratégiai kérdései. Megosztásának lehetőségei és kihívásai nemzeti és nemzetközi követelményei a gyakorlati megvalósíthatóság lehetőségei. A következő fontos napi feladat volt a nemzeti projekt partneri közösségek építésé, tervek elképzelések és előrehaladás az eltelt projekt időszakban. Az általános bevezető előadás után következett a partnerek beszámolója melyben szövetségünk munkájáról Leskó György PhD hallgató tartott előadást kiemelve a kutatási, fejlesztési és innovációs együttműködés tervezés területén a hazai önkéntes hálózati lehetőségeit. Kiemelve célcsoportok fontos képviseleti követelményeit (diák, egyetemi hallgató, akadállyal élő, és időskorú) igény szerinti szervezet fejlesztés kérdéseinek megvalósításának helyzetét és várható feladatait. A magyar partner szerepét az önkéntes szervezetek szerepe az ellenálló képessége fejlesztésében. Külön tekintettel a védelmi erőforrások tervezése szervezése fejlesztése (humán erőforrás terület, kiképzés felkészítés, alkalmazás és fejlesztés támogatás) lehetőségére. A hálózat fejlesztés fontos területének tekintjük a lakosság tájékoztatás fejlesztését és innovatív IT technológia alkalmazását az önkéntes területen (interaktív mobil alkalmazás, közösségi média alkalmazás). Fontos célja a magyar partnernek az önkéntes művelet támogató kapacitás kialakítása az ellenálló képesség fokozásának területén. A beszámolók alapján szövetségünk tevékenysége fontos szerepet tölt be a DAREnet projekt megvalósításában. A beszámolók után szekció ülések keretében jó gyakorlatok és a tanulságok megosztása és a projekt előrehaladási kérdései voltak a résztvevők feladatai. A rendezvény értékelése és zárása után a project végrehajtó tanácsi ülésre került sor. Szövetségünk közel féléves projekt tevékenységének előrehaladása megfelel a projektben meghatározott követelményeknek, ami a résztvevők önkéntes munkájának volt köszönhető a projekt vezetés köszönetét fejezi ki tagságunk és hálózati partnereink támogatásáért.

Vissza

Ezt a hírt eddig 298 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek:

Újabb DAREnet projekt rendezvényen vettünk részt